buketkazanci
2 min readApr 29, 2022

ÜZÜNTÜ VE DEPRESYON ARASINDAKİ FARKLAR

Herkes kötü bir gün geçirebilir. Bir tartışma, sevilen bir evcil hayvanın kaybı, terfi için gözden kaçırılma ve diğer günlük hayal kırıklıkları kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir. Üzüntü, zamanla kaybolması gereken normal bir duygudur ancak bu melankoli geçici olmadığında, ufukta depresyon tehlikesi olabilir.

Üzüntü genellikle öfke, stres, suçluluk, keder, endişe veya umutsuzluk gibi diğer duygularla aynı anda ortaya çıkar. Bazen diğer duygular o kadar güçlü olabilir ki üzgün olduğunun farkına varmazsın.

Üzüntü depresyondan farklıdır. Üzgün ​​hissetmek depresyonda olduğunuz anlamına gelmez . Ancak ruh haliniz hayatınızı ve çalışma şeklinizi kesintiye uğratmaya başlarsa, depresyona girmiş olabilirsiniz.

Üzüntü ve depresyon arasındaki temel farklar, ruh halindeki değişikliğin nedeni ve bu şekilde ne kadar süredir hissettiğiniz ve mevcut olabilecek diğer belirtilerle ilgilidir.

Üzüntü ve depresyon arasındaki farklara bakalım.

Üzüntü:

  • Hayatın düzenli iniş ve çıkışlarının bir parçasıdır, ancak sabit değildir.
  • Başarısızlığa karşı yaygın bir tepkidir ve genellikle endişelenmek için bir neden değildir.
  • Olumsuz düşünceleri içerebilen ancak genellikle intihar düşüncelerini içermeyen bir duygudur.

Depresyon:

  • Uzun süreli (iki haftadan fazla) şiddetli üzüntü hissi veya faaliyetlere ilgi veya zevk kaybı ve diğer semptomlardır. Bu belirtiler arasında uykusuzluk, düşük enerji, konsantrasyon sorunları, karamsarlık, umut kaybı, intihar düşünceleri ve iştah sorunları sayılabilir.
  • Genetik veya biyolojik bileşenleri içerebilen karmaşık nedenleri vardır.
  • Kilo değişimine veya uykunun bozulmasına neden olabilir.
  • Zihinsel olarak acı vericidir ve yaşamı değiştirebilir.

Herkes bazen üzgün hisseder. Üzüntünüzü yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Üzgün ​​hissetmek depresyonda olduğunuz anlamına gelmez. İki haftadan uzun süredir sürekli olarak üzgün hissediyorsanız veya olağan aktivitelerinizin çoğuna ilginizi kaybettiyseniz, depresyonda olabilirsiniz. Bu durumda uzmanlardan yardım istemelisiniz.

Kaynakça: dergipark.org.tr